Niedawne badanie na małą skalę wykazało, że hospitalizowani pacjenci z COVID-19 są mniej narażeni na komplikacje zagrażające życiu, jeśli w ich organizmie utrzymuje się wystarczający poziom witaminy D.
Nowe badanie pokazuje, że osoby z wystarczającym poziomem witaminy D są mniej narażone na zagrażające życiu powikłania COVID-19 podczas hospitalizacji z powodu tej choroby. Badania opublikowane w czasopiśmie PLOS ONE mogą być cenne dla lekarzy próbujących zmniejszyć śmiertelność z powodu COVID-19 w przypadku braku skutecznej szczepionki.
Jeśli dalsze badania potwierdzą te ustalenia, suplementy witaminy D mogą zaoferować opłacalny sposób ograniczenia ryzyka ciężkiego COVID-19. Należy zauważyć, że to ostatnie badanie ma kilka ograniczeń, które omówimy poniżej.
Szczepionka na COVID-19 wciąż w drodze
Od czasu nagłego pojawienia się wirusa SARS-CoV-2 i wywoływanej przez niego choroby, COVID-19, naukowcy poświęcili wiele uwagi opracowaniu szczepionki.
Eksperci uważają, że szczepionka ma kluczowe znaczenie w ograniczaniu skutków wirusa, nawet jeśli nie jest jeszcze jasne, w jakim stopniu początkowa szczepionka zmniejszyłaby wskaźniki przenoszenia i infekcji.
Oprócz starań o opracowanie szczepionki naukowcy koncentrują się również na opracowaniu skutecznych metod leczenia COVID-19. Nawet jeśli nikt nie może uodpornić osoby na wirusa, leczenie może zmniejszyć nasilenie choroby.
Food and Drug Administration (FDA) zatwierdziła dwa leki do leczenia COVID-19: remdesivir i deksametazon. Innym kandydatem jest witamina D. Badania sugerują, że teoretycznie może ona być skuteczna, ale potwierdzenie tego wymaga dalszych wysiłków.
Badanie 235 hospitalizowanych pacjentów
Zamiast analizować wpływ witaminy D jako leczenia COVID-19, naukowcy zajmujący się niniejszym badaniem przyjrzeli się wpływowi poziomu witaminy D u danej osoby na ciężkość choroby.
Aby to zrobić, przeanalizowali dane pacjentów z potwierdzonym COVID-19, którzy zostali przyjęci do szpitala Sina w Teheranie w Iranie.
Spośród 611 osób przyjętych z potwierdzonym COVID-19 przed 1 maja 2020 r. odnotowano poziomy 25-hydroksywitaminy D, wskazujące na ogólny poziom witaminy D, dla 235 pacjentów. Ich średni wiek wynosił 58,7 lat i wahał się od 20 do 90 lat, a 37,4% było w wieku powyżej 65 lat.
Naukowcy podzielili pacjentów na dwie grupy: z poziomem witaminy D wynoszącym co najmniej 30 nanogramów na mililitr (ng / ml) – ilość uznaną za wystarczającą przez Towarzystwo Endokrynologiczne – oraz z niższymi wartościami.
Następnie przeanalizowali nasilenie objawów podmiotowych i przedmiotowych COVID-19 u pacjentów, korzystając z wytycznych Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Ciężka lub krytyczna choroba może obejmować szereg problemów, w tym duszność, niewydolność oddechową lub znacznie obniżony poziom tlenu we krwi.
Źródło: medicalnewstoday.com